22 August 2010

Semasa Ramadan

Well, oleh kerana my hubby dah start sambung belajar..
So dah start kna wt assignment, proposal..
Maknanya kna start stay-up malam.
Bila sebut stay up ni ingat time masa blaja dulu,
especially in UMT :)
Alhamdulillah, kira berkesan jugakla cara blaja tu kn..
Tp bila tgk hubby wat keje tu terdetik jgk rasa rindu, hm..
bukan rindu ape, rindu nak wt research..

Dah pindah hampir 2 bulan ni, baru dh rasa settle down
Tgh plan jgk ada apa2 persiapan raya ni
harap2 adala bonus :)

Bulan2 Ramadan ni hjg minggu jela dapat masak...
minggu lepas buat nasi ayam
smlm buat nasi lemak..
n hari ni buat special sikit sempena birthday abg..
Nasi beriani :)
nasib baik rasa ok..sebab mencabar jgk bulan puasa..
So xleh rasa makanan
Ada yang kata boleh, letak pd lidah je
Tp sy cm x yakin..
tp stkt ni okla :)

skrg ni masih tercari-cari baju raya yang ok..
alkisahnya baju raya dh tempah dah awal hr tu
tp jadi x molek pulak..
kat cni blum ada tailor pilihan lg..
klu sesiapa ada info pasal tailor yg best di KL plz inform..
Saya mau bagi keuntungan besar pd cik tailor tersebut :)
Harga baju kurung di Putrajaya- upah jahit; RM 50 sepasang..huhu
*mahal* tp klu elok, xpela kn..

12 August 2010

Ramadan..

Tahun ni tahun ke-2 saya meraikan Ramadan sebagai seorang isteri..Tp tahun ni lain sikit sebab saya dh mula bekerja..jadi mmg tak sempat nak masak and confirm beli tiap2 hari. Nak buat cmne kn. Mmg x sempat..Waktu Ramadan ni jugakla gerai2 jual kuih n makanan tumbuh dgn banyaknya..rezeki bulan puasa. Lgpn mungkin rmi gak mcm sy...*x sempat nak masak* huhu..punyala ramai tiap2 petang...Setekat ni semua sedap2 belaka..yela, before this ada juga kes org berniaga bazar Ramadan tp jual makanan yg dh x ok~Dekat dgn umah ni pun ada je jualan..bleh tahan sedapnya..tp rindu jugak dgn bazar Dataran Shahbandar..huhu...

On sahur pun..kami jarang-jarang sahur..biasa ambil makanan yang ringan2 je..kadang2 x bgn pn..Encik hubby pn x cerewet...

Kalau bazar kat Putrajaya tu, masakan tiap2 negeri ada. Asam pedas Melaka, Lemak cili api negeri sembilan, nasi kerabu, otak2 kempas..tp sadly, laksa Johor xdela pulak..dulu penah beli skali kat KL tp x brape sedap..so kepada peniaga..jualla laksa johor, nescaya saya akan datang ke tempat kamoo...
Klu masa Ramadan ini yg paling top biasa orang beli ayam golek, murtabak, ikan bakar..cm jadi adatla katakan..tp klu kna gaya mmg sedap..salah satu advantage klu pg bazar kat Putrajaya ni, mudah nak nampak menteri..ramai rajin turun..td pn ada PM kita tgk2 bazar..1 Malaysia gk bazar tu, meriah :)

Hujung minggu barula saya berkesempatan nak masak..semalam, teringin pulak rasa nak makan nasi ayam n kuih onde-onde..alkisahnya, pg bazar n tgk dia jual kuih onde2 tu 6- rm1..saiz= cm guli..x berbaloi kn..huhu..

So, masakla nasi ayam tu..kira gamble jgkla sebab bulan puasa kn..x boleh nak rasa..nk kata taraf memasak pn sangat2 low :) tp alhamdulillah, rasa smua ok..n habis..hepi sangat2..

Sekarang kalau pg mana2 semua dh pasang lagu raya..huhu..cm awal lagi je..

p/s- rasa x sabar nak pasang lampu lap lip kat umah baru :)




06 August 2010

Bila...

Masa kecik2 dulu..orang slalu tanya:

-bila nak mula tumbuh gigi...

-bila nak mula jalan...

-bila nak hafal ABC..

-bila nak reti baca...

-bila nk mula sekolah..


Dah skolah pulak org tanya:

- bila nak dapat no 1...

- bila nak dapat semua A ...

- bila nak habis...


Dah kat Universiti org nak tahu:

- Bila nak start keje...

- Bila nak sambung belajar..

- Bila nak couple..

- Bila nak ada duit sendiri..

- Bila nak dapat 4 flat..

- Bila nak grad..

- Bila nak kahwin...


Masa dah keje:

- Bila nak beli kereta...

- Bila nak naik pangkat..

- Bila nak ada gaji..

- Bila nak ada bonus..

- Bila nak belanja makan..

- Bila nak join shopping~



Masa dah kahwin pulak:

- Bila nak ada anak..

- Bila nak tukar kereta..

- Bila nak beli rumah..Align Center


- Bila...

Kesimpulannya:
Hidup penuh dengan persoalan n tekanan
tee-hee (*_*)

Ulangtahun...ketika Allah memilihmu untukku..

The month of August is a very2 special month for me...

1. My birthday
2. My hubby's birthday

and in this month also happened to be the most meaningful day of our lives..

Terbaca pula di facebook sajak yang best nih..rasa sesuai je sempena ulangtahun perkahwinan kita yang bakal tiba...

Ketika Allah Memilihmu Untukku..


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)

"Semoga cinta kita kekal sehingga ke syurga"


01 August 2010

Aku masih di sini untuk setia..

Menghitung hari

Sayang

Ku menghitung hari
Dengan debaran di hati
Saat-saat berjauhan teramat menyiksakan

Sayang
Sejak engkau pergi
Waktu seakan terhenti
Dalam rindu kubisikan lagi namamu

Belum pernah ku alami keresahan yang begini
Siang malam ku bagaikan tiada berbeza
Dalam hatiku bertanya apa kau jua gelisah
Menghitung hari untuk segera kembali

Sayang dalam perpisahan
Terlalu banyak godaan
Demi kejujuran ini
Tidak kuhiraukan

Sayang bila kesunyian
Ku diburu kebimbangan
Apakah aku berdosa merasa curiga