22 October 2010

Nak Tahu Siapa Suami Kita Di Akhirat?

I got this article from a friend of mine in NRE..

Boleh buat renungan bersama :)
 

MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT KELAK?
 
1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.
 
2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin Sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.
 
3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga. Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.
 
4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.
 
5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetal bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.
 
6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali di aberkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda. "wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir". 





i'm lucky to have u in my life

Entah knape this week rasa sgt2 letih..pukul 8 malam or earlier mesti tertido..then abg kejut utk dinner. I know, i know its not healthy, but truly, i cannot help myself...



Sesungguhnya klula boleh, saya nak masakkan semua meal utk my hubby. Tp ni cm terbalik dh pulak.. Walaupun my hubby kata dia tahu saya penat, tp yela..dlm hati ni, sedih x dpt bagi yang terbaik.. But badan ni pulak x larat~~lalala..*my hubby is a good cook, rmi yg x tau..* :)


Skrg ni my hubby pulak yg byk buat keje kat umah ni..Advantage juga sebab jadual dia agak flexible.Tp berat gak master ni..dari A sampai Z kna teliti. Agaknya klu sy x jadi PTD ni, maybe sy pn ikut jejak langkah dia kot :) Rezeki masing-masing..



Harap2 semua lancar for him n he will finish his master program successfully..



Speaking of work, i'll be in Tanjung Malim for a week in November..Untuk menuntut ilmu..Hu.. Saya dh cuba yang terbaik..Mungkin ada hikmah disebaliknya..

Skrg ni Giant kat depan umah dah buka..Senangla sikit nk pg beli barang dapur..Makin meriah duk cni..Td try pg jgk, okla..ada Secret Recipe.. subway yg baru nak buka..Biasala, baru2 buka ni, ada promo yg best2.. Ramai sgt orang td, semua 'kiasu' termasukla saya..hehe..



p/s- Go,Go Ayuku & Azuan!!
p.p.s - She..sowi sgt2 sebab very2 busy lately..x sempat nk jumpe..

 

20 October 2010

Sharing my days with u..

Setakat ni i have to say the month of October is the most busiest month EVER- thus that explain the lack of updates and nuffnang blog competiton and ads that i'd tried..Lets see..

I had a workshop that we had to prepare from first to finish. Kind of my first big break in my job. Thank God it went smoothly though I had to learn a lot more to improve myself. And having great friends helped as well :)

I had to go back quite late from time to time to prepare the workshop. And I was kinda tired; so mostly my hubby cooks for me :) how's that? mcm x aci ke? haha..terharu sangat2...

Also there are a lot of wedding invites during this month..regarding the date 10/10 and 20/10. Really2 happy for them..

See u :)

14 October 2010

Introducing our new family member...

OK..lama dah x update blog ni..been very2 busy lately. This is just a short post pasal the newest addition for our family...

Besides of having new kittens lately...(1 orange + 1 black)
*pictures will be updated later*

we were also having-------------------------------------->

Alhamdulillah..   
Ada gak rezeki kami nak beli kereta..Semoga rezeki kami terus murah :)

02 October 2010

Tuan Rumah yang Bertuan

Today is a Saturday..a very2 nice day to go out and shop :) Dah plan nak jalan2 kat Puchong *chuci-chuci mata only*..but there was a sudden change of plans..and here i am..shopping online jelah..tp dah kena pujuk dengan sambal sotong and goreng pisang..cairla pulak

I just want to share my experience on my ex tuan rumah here in Putrajaya..not the one we're living now, but the the one I was staying with my friends before this..

The day I arrived and registered in Putrajaya, I was really2 worried on the house factor. Nk duk mana kat cni. Mula2 nak duk kat P11, but at that area there were no shops and transportation mode is quite limited..so nasib baik gakla Kak der (jasamu dikenang der) tlg carikan umah di P9..kira okla..

Cari n mencari..sy pn sukala kat 1 umah tu..nampak selesa. N it was..Although I only stayed there basically Monday-Friday (Hjg minggu balik T'ganu)..n harga mahal deposit pn mahal..tp selesa..okla kan..

The thing is; bila I nak pindah to our house now, lain pulak dah ceritanya...
*Deposit xleh dapat balik---------> selagi xde orang baru yang masuk bayar deposit tu..
Ape cite, hr tu kata deposit  kalau keluar je dpt balik. Bukan I x bayar tiap2 bulan..bayar and on time lagik. Hak kita tuh.

*Deposit maybe kna burn sebab x cari orang gantikn saya duk sana..
Saya x kaya tp sy amat mementingkan keselesaan..x smua mcm saya..klu sebulan kna bayar RMx00 untuk sebuah bilik bankrap gak la..payah gak nak cari ganti..Tp yg ni saya sgt2 kasihan dgn ex house8 saya tu..dorg smua sgt2 la baik..tp klu sy tanya byk2 nanti dorg yang kna..FYI, duit deposit tu boleh dapat sebuah handphone standard gakla..bkn sy x try cari org, tp sy akui harganya sgt2 tinggi. ada yg kata x logik pun. tp sebab sy pertama kali perhijrah ke sini..byk perlu belajar..n klu sy cr org lain n dapat, andaikata dia menjadi senasib dengan sy--------> hurm.

Pengajaran yang sy belajar daripada kisah ini:
*Buat agreement secara BERTULIS dengan tuan rumah.
Bukan nak over, tp dari benda2 kecil cmnila kita kna belajar kn...sebelum jd lebih besar n parah..

Xpela..mgkn bukan rezeki saya...
Tp sampai sekarang saya masih tidak mampu mempengaruhi diri untuk menghalalkan duit tersebut..
Actually klu tuan rumah tu cakap baik2 n awal2 dulu ms sy wat agreement VOKAL xpela jugak..
Hurm..

Biarlah masa yang menentukan.