12 August 2010

Ramadan..

Tahun ni tahun ke-2 saya meraikan Ramadan sebagai seorang isteri..Tp tahun ni lain sikit sebab saya dh mula bekerja..jadi mmg tak sempat nak masak and confirm beli tiap2 hari. Nak buat cmne kn. Mmg x sempat..Waktu Ramadan ni jugakla gerai2 jual kuih n makanan tumbuh dgn banyaknya..rezeki bulan puasa. Lgpn mungkin rmi gak mcm sy...*x sempat nak masak* huhu..punyala ramai tiap2 petang...Setekat ni semua sedap2 belaka..yela, before this ada juga kes org berniaga bazar Ramadan tp jual makanan yg dh x ok~Dekat dgn umah ni pun ada je jualan..bleh tahan sedapnya..tp rindu jugak dgn bazar Dataran Shahbandar..huhu...

On sahur pun..kami jarang-jarang sahur..biasa ambil makanan yang ringan2 je..kadang2 x bgn pn..Encik hubby pn x cerewet...

Kalau bazar kat Putrajaya tu, masakan tiap2 negeri ada. Asam pedas Melaka, Lemak cili api negeri sembilan, nasi kerabu, otak2 kempas..tp sadly, laksa Johor xdela pulak..dulu penah beli skali kat KL tp x brape sedap..so kepada peniaga..jualla laksa johor, nescaya saya akan datang ke tempat kamoo...
Klu masa Ramadan ini yg paling top biasa orang beli ayam golek, murtabak, ikan bakar..cm jadi adatla katakan..tp klu kna gaya mmg sedap..salah satu advantage klu pg bazar kat Putrajaya ni, mudah nak nampak menteri..ramai rajin turun..td pn ada PM kita tgk2 bazar..1 Malaysia gk bazar tu, meriah :)

Hujung minggu barula saya berkesempatan nak masak..semalam, teringin pulak rasa nak makan nasi ayam n kuih onde-onde..alkisahnya, pg bazar n tgk dia jual kuih onde2 tu 6- rm1..saiz= cm guli..x berbaloi kn..huhu..

So, masakla nasi ayam tu..kira gamble jgkla sebab bulan puasa kn..x boleh nak rasa..nk kata taraf memasak pn sangat2 low :) tp alhamdulillah, rasa smua ok..n habis..hepi sangat2..

Sekarang kalau pg mana2 semua dh pasang lagu raya..huhu..cm awal lagi je..

p/s- rasa x sabar nak pasang lampu lap lip kat umah baru :)




No comments:

Post a Comment