31 December 2010

The Ups & Downs of 2010

Alas, I think it is appropriate to discuss on the happenings of 2010..and the coming of 2011. How time flies. Kejap je rasa..


Ups:

1. This year I had the chance to form an amazing friendship with new people in UDM and also along my job. Also had the opportunity to work again with Dr Senawi and get to know his lovely wife, although for a short while. Their advice had given me the strength to move on. I got the opportunity to work with students and still keep in touch with them.

2. Dapat rezeki of getting a job in the Government sector. In fact, dapat 2 jobs. Siapa kata dah kahwin xde rezeki kerja kan. I got the offer to be a Pegawai Tadbir and Diplomatik dan Tutor Uitm. All this time I only wanted a job at UDM as to be close to him. But maybe my rezeki ada di tempat lain. After discussing with Dr Senawi, friends and hubby, I decided to choose PTD. Actually, working different jobs with your hubby is not all bad. Can learn more, and can talk more as we can share each other experience.

3. Furnished the house and getting a new car. Alhamdulillah.

4. Still in love with him, forever and always~

5. New addition to the family next year, Insya Allah. Really appreciate the support from friends and hubby.

Downs:

1. Have to PJJ with him for a while. We take turns to go Putrajaya-Terengganu everyweek. Tiring and costly, but it is all worth it.

2. Haven't learn to cook and communicate in the kitchen especially with family. What to say, i'm the solo-lone-ranger in the kitchen.

3.Have to plan our economy really strict this year as living in KL is more expensive than in Terengganu.

4. Still haven't understand land law fully-boo hoo..still learning how to write a paper..

So, overall, it doesn't seem to be a bad year after all, does it?

24 December 2010

Cats

So..cute!!!
Si Kucing kena pakai cmni..tapi untuk musim hujan je...

23 December 2010

Bersawang di Hati..

Bulan last dalam tahun 2010. Minggu depan je dah tahun baru..Buat yang belum lagi tercapai azam tahun 2010..masih ada 1 minggu lagi. for me, well..next entry kot baru ulas.

Minggu lepas dah dapat surat lantikan tetap..sangat2 bersyukur. at least adalah lebih harapan nak berkhidmat dalam 34 tahun lagi, kalau panjang umur. n lebih mudah nak beli kereta. Bila dah dapat tetap, kena uruskan pulak pengesahan-pengesahan yang berkaitan. Yang tu kena urus sendiri. Tapi takes time sebab kena pergi interview tapisan halus dulu. Nak beli rumah memang belum bolehla kot kalau nak guna loan kerajaan..maybe dalam 4-5 tahun lagi baru boleh. Tapi x salah nak start survey property dari sekarang (e.g. rumah, tanah). yang pastinya harga xkan turun..

Rumah Idaman? Pengsan nak kemas nih..
Bulan 12 juga menandakan waktu snow(nk jugak) ataupun lebih tepat dikenali sebagai musim hujan.Balik keje hujan x kisah sangat, tp kalau pagi pegi keje hujan..alahai..ngantuk je rasa. sejuk n sedap kalau sambung tido..hehe..hari tu balik Kelantan memang hujan non-stopla..Putrajaya pun boleh tahan jugak. Sebut pasal Kelantan, mmg hari tu kami balik Kelantan..lama dah saya x balik. Kebetulan cuti pun masih banyak lagi, jadi amiklah kesempatan untuk balik sana. Halnya bermula bila kami amik keputusan untuk balik naik bas berbanding kereta..Kalau kira-kira pun agak jimat kos sebab kami pun berdua je, lainla beramai-ramai kan..Dulu masa saya study kat Terengganu, saya selalu naik bas transnasional balik JB. Best sebab boleh tukar tiket. tapi dulu cajnya cuma 20sen, 30 sen. Skrg dah berpuluh-puluh ringgit. Tapi biasanya saya x kisah sebab ia masih lagi murah daripada beli tiket baru kan...Mesti dorg dah sedar yang caj tukar tiket pun bleh wat untung...

Alkisahnya kami pilih bas trans balik Kelantan sebab masa beli tiket tu, cuti saya lum approve lagik. Just in case la so pape boleh tukar. Awal la jugak kami beli tu.Tapi masa hari kejadian (masa pegi) katanya sistem ada problem so tergabung 2 bas. Seat dah diambil. Oh-saya-paling-tak-suka-camnih. Sistem-oh-sistem. Masa balik lagila hampeh. No seat xde langsung dalam bas. Katanya sistem jugak. X taulah masalah sistem cmne cik oi. Nasibla boleh jugak naik bas tu, bayangkan kalau xde no seat n dia x bagi naik bas. Patah hati tul la. Semua bayar sama je. N saya x kisah pun naik skyview walaupun mmg ianya lebih sempit. Paling sempit la kot. Bas lambat tu standardla. Tapi kalau xde seat, hati mau terbakar..

Tiada seat bernombor 11A dan B dalam bas tersebut. Mungkin skyview jenis lain ada kot. Xpun ada tingkat atas lagi satu yang saya tak sedari.
 Naik turun 2,3 kali bas adalah 2 seat kosong yang selama ni separuh kosong dek kerana kedudukan posing keadaan penumpang yang tidur. Tapi 2-2 nya sebelah lelaki. Asalnya salah satu tujuan saya beli tiket awal adalah utk nak duk sebelah kekasih halal saya. Kalau boleh x maula duk sebelah org lain. Perempuan xpe lagi. Lelaki tu yg cm berat sikit..sebab saya dah biasa naik bas masa study n PJJ dulu. Semua dah rasa. Biawak, buaya, etc. Lagi-lagi kalau naik skyview.Yang setingkat ok lagi. Seat dia seat kanak-kanak je kan. Kalaulah sebelah tu lelaki yang besar sikit, bolehla try kecik-kecikkan badan anda itu. Kalau nak try besarkan badan pun boleh jugak. Tp yelah, bukan salah penumpang pun kan kalau bab saiz2 nih.Dia hanya akan jadi masalah kalau org sebelah anda tu suka menyandar. Menyandar kat kerusi xpe. Tapi kalau menyandar kat anda tuh..parah gakla. Orang cmni kalaulah perempuan, saya ok je. Kalau lelaki, saya lebih rela duduk di tangga..

Cerewet ke saya naik bas sebenarnya, hehe. Mungkin sebab dah selalu sangat naik kot. Ada jugak pengalaman saya penumpang sebelah saya tu nigau masa tidur dalam bas. Nasib baik bukan nigau cekik org :) Kalau yang jenis biawak tu, kalau dah start merapu tu memang saya dh tak layan dah.Tapi dalam hati berdoa maunya cepat sampai...

Tula kan..macam-macam jenis orang ada. Tapi setakat ni yang paling truk mestilah yang kes xde nombor seat langsung tu. Tapi memang bas tu, xde isu tukar bas ke ape. Apa yang penting, kami selamat sampai ke destinasi..
Bulan 12 ni pun banyak jugak kerja kahwin..Minggu ni ada course8 hubby kawen kat Johor..Bulan 1 n tahun baru cina pun banyak jugak. Tahniah pada kawan-kawan semua.. :)

p/s- masih belum ada kalender 2011. Takut tua kah aku?jeng3..


10 December 2010

MAHA 2010


MAHA 2010 habis dengan jayanya last week. Mula-mula plan nak go at least 2 times, tapi last2 minute ada notis kena pergi seminar di Terengganu..So balik je seminar--------------> proceed to MAHA. Ada chance pergi sekali je, tapi berazam nak pagi semua. Penat mmg penat tapi puas hati nak juga pegi sini...Maklumlah 1st time dapat pegi..Lagi pun ini acara Dwi Tahunan. Masa tahun 2008--------> I masih terkontang kanting lagik...

One thing that I noticed kat MAHA is the price of some products are very2 expensive. Probably sebab sewa tapak pun mahal..Tp sayangnya banyak produk tempatan..kalau mahal sangat cmne nak cuba..ye dak?

Semalam kat paper kata puluh-puluh juta jugakla pengunjung MAHA kali nih..well, trust me. Memang ramai. Tp sebagai rakyat yang berhemah (chewah), sama-samala kita beratur n bertimbang rasa tunggu giliran untuk naik trem and naik bas...*ada gak yang wat2 x reti2 beratur and buat2 x nampak line pulak then selit ala2 dorg tu The Invisible Family. kesian orang2 yang beratur dengan patuh kat sana*

*Kalaulah MAHA buat 2 minggu pun ok juga. Lehla tgk lbh banyak kali kot ;)
*Ada jugak cadangan nak cas tiket masuk untuk MAHA. yang ni ada pro n cons.
pro---- servis lebih baik
cons--- beban kewangan
pro----lebih banyak trem n bas
cons--- kurang beli barang

Well, kna tgu 2012 pulak then...

p/s- banyak orkid lawa2 yg dijual. Nak beli rasanya belum bersedia untuk menerima tanggungjawab menjaga orkid tersebut. Masa sangat cemburu.huhu.

  
Tiket parking MAHA..RM3 sekali masuk
Shopping sket

07 December 2010

Sorry For Not Knowing....

Selamat Tahun Baru Everyone...

Selepas kita semua ber-MAHA minggu lepas..baru saya perasan one thing yang saya terlepas di Putrajaya...


Argh...cmnela xtau ni..padahal kat Putrajaya je pun..huhuhu...

Kuciwa sgt.....

Ada sesape lain yg x tau ke...huhuhu...

04 December 2010

Back Home Again

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Disember..last month of the year. Tahun depan je dah new year 2011. Makes me feel old already..Sesungguhnya sesuatu yg amat menggembirakan tahun ni bila saya dapat keje. Asal plan nak jadi suri rumah je..Tapi rezeki x kn ditolak kn. Kata sesetengah orang dah kahwin ni susah dapat keje. Tapi lain pulak bagi saya.Tawaran pulak banyak tetapi terpaksa ditolak..Rezeki kahwin mungkin :)

Bulan November pun menjadi sejarah dalam sepanjang kerjaya saya ni, sebab 2 minggu je saya kat rumah. Minggu lain semua outstation untuk kursus;seminar. One in Terengganu; one in Perak. Best, and dapat banyak ilmu n kenalan baru. Penat pn penat juga. Biasala. Tp pegawai baru mmg kna belajar banyak benda...Klu x, habis kna pijak kat ofis..Neves juga masa pg Terengganu hr tu sebab tgh musim hujan, end of the year kn. Kalaula ditakdirkan banjir, payah gak nk balik rumah. Tp ternyata ramalan kaji cuaca tu silap or sekadar ramalan. Belum lagi gelombang kedua. Syukur sangat2...

Awal bulan 12 ni, budak2 SPM n STPM tengah busy exam and my bro is one of them. Masa 1st paper, I made a surprise n send him some cupcakes with Good Luck wishes in a box. Adik saya x penah lg dapat hadiah cmtu..Masa mula2 x tahu nak bagi ape...bila dah ada idea on cupcakes; tgk di area JB banyak yang xde delivery..yg ada pun agak mahal..hantar sms x reply..then saya try jgkla cari yg dekat2 area rumah...

Saya jumpa seorang yang buat cupcake kat area rumah saya juga..nak kata dekat sgt tu xla..saya mesej dia trus reply..so i decided to order with her. Ni lah hasilnya:

Adik saya lelaki; konon tough so sy xnak hiasan bunga *hehe*  

Good Luck Ramizan

Ni kira 1st time I ordered with her and saya sgt2 berpuas hati. Saya sms bertanya n dia reply siap call lagi. Every email yg saya send dia reply. And she really2 asked me what I want. Nk ubah apa2 pun bagitau. Free delivery (coz 1 area, tp agak jauh juga). N bila dia dah hantar, she will call. Kira okla. Tanya my brother dia pun kata sedap..Kira okla kan. But looking at her website, dia lbh famous for her cheesecake. Maybe i'll try that someday :) Here's her link.

Bulan 12 ni banyak tempat SALE..sale akhir tahun & for krismas la kn. Kalaula minta list apa yang saya nak beli mmg xkn habis la kn.Tee-Hee..Tp baru dengar semalam yang minyak n gula harga naik. X efek our family that much but if ramai family member n adik beradik..sure terasa punya..mmg org kata kurangkan gula dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman, but seriously, orang nak beli ke kalau makanan yang "kureng" and x sedap? Hm...Neway, Mari Membeli Belah~


24 November 2010

Harry Potter & The Deathly Hallows

Mula-mula kita sapu blog ni dulu..dah nak bersawang dah sebab bulan ni kurang update...


Just watched the new harry potter movie last Saturday. What else can i say, i'm a big potter fan :)

Rasa new movie ni very ok..x kelam kabut sgt. Maybe sebab ada 2 part kn..Klu yg before this, agak padat sebab nak kejar masa..

Tapi ada jugak babak yg dia cut n x sama dgn buku..tp biasala tu kn, baca buku lg best cause u can let ur imagination fly..

So dah bis dah Harry Potter series ni. Tinggal part 2 je. Ingat lg 1st movie dorg masa tu..when i'm in form 2..
Skrg tinggal tunggu Twilght Breaking Dawn je lg. Pun last book jugak.

credit to : http://www.moviepostershop.com/harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-i-movie-posters-2010
Ada Narnia movie coming soon. Tgk trailer cm best, tp i'm not really a Narnia fan. Tgk Narnia cm compare dgn Lord of the Rings....

Happy Watching :)

20 November 2010

Raya Aidiladha Kami..


Rasanya belum terlewat untuk saya ucapkan Salam Aidiladha untuk semua..Ramai jgk yg ambil cuti panjang untuk balik kampung nih..well, not for me..I decided not to extend my holidays..mainly sebab bulan 12 dh ada plan nak balik Kelantan..harap2 x banjir & smua lancar..

Kat KL & Putrajaya ni Raya Aidiladha cm x rasa sgt..Kurang kot meriahnya dgn pantai timur. Kat sana pun cuti 2 hari..

So we started the day dgn Solat Sunat Aidiladha di Masjid Tuanku Mizan, Putrajaya. Meriah juga...selalu lalu untuk pegi keje..jarang singgah untuk solat jemaah..


Tapi yang x bestnya, start masa khutbah pas solat, org dh start ambil gambar. Semua jenis kamera kluar..hm.. bukan x boleh ambil gambar, tp klu ye pun tunggula pas habis khutbah. Bukan lama sgt pun.. Ganggu jgkla org yang betul2 nak dengar khutbah tu..

Pas tu kami pun pergi beraya di rumah kakak di KL, sebelum bertolak pg piknik di Melaka. X terasa jauh, tp cuma berharap agar x hujan..maklumlah, dh musim hujan skrg kan..

So bergerakla kami ke Tanjung Bidara...ok gakla tempat dia, dekat dengan Kem Terendak.. Tp yg x bestnya..banyak sgt monyet..siap ada yg curi makanan n barang2..ada seekor tu curi botol susu budak lg..harap2 budak tu x nangis :)


Dalam jgk laut dia..

byk pokok..


byk monyet..x takut orang


Blk mlm tu n esk pg keje jgk walaupun letih..ni 1st time jalan sana..Insya Allah, pasni ada rezeki, dtg Melaka lg :)

p/s- Good Luck wt student yg nk exam..

08 November 2010

Sungai Lui

Sungai Lui by Aizad...My hubby & me sangat2 suka lagu tu..lagi2 tang part yang angklung tuh.. Tp ingat kan sungai lui ni kat sabah sarawak. Rupanya kat Hulu Langat, Selangor je . Alahai. Betapa ceteknya ilmu saya..

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya...

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya...

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya...

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya...

Selama ini..

01 November 2010

Serabut

Macam mana apa yang kita buat dulu haunts u back now..

In a very different way.
Tp hati x menyesal sebab itu je cara yang ada, dan itu yang diidam-idamkan sangat..
And it feels right..
Walaupun it haunts u tp it still feels right..
N sy x pnh menyesal pn..

Antara cara baik dan jahat..
Boleh ke pilih cara jahat kalau dah terdesak
Tp berkesan ke cara jahat tu..
Tak berdosa ke..

Tapi mcm mana pulak ada benda yang kita nak sgt2..
Dah dalam genggaman
Tp that haunting piece in life menghalang segalanya
Makes u sad to know yang memang xde harapan lagi
But what hauts u its not a mistake
Ia takdir..

Its just not fair
Baru nak naik tapi dah terjatuh kembali
Serabut Gila
Entahla..

Masih cm dulu ke pasni?
Ada peluang lagi ke..
Hari tu rasanya cm hujan dah berhenti
Ada matahari di sebalik awan..
Nampak dah bintang-bintang..
Tp rupanya x kesampaian..
Hujan lagi.

22 October 2010

Nak Tahu Siapa Suami Kita Di Akhirat?

I got this article from a friend of mine in NRE..

Boleh buat renungan bersama :)
 

MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT KELAK?
 
1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.
 
2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin Sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.
 
3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga. Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.
 
4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.
 
5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetal bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.
 
6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali di aberkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda. "wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir". 





i'm lucky to have u in my life

Entah knape this week rasa sgt2 letih..pukul 8 malam or earlier mesti tertido..then abg kejut utk dinner. I know, i know its not healthy, but truly, i cannot help myself...



Sesungguhnya klula boleh, saya nak masakkan semua meal utk my hubby. Tp ni cm terbalik dh pulak.. Walaupun my hubby kata dia tahu saya penat, tp yela..dlm hati ni, sedih x dpt bagi yang terbaik.. But badan ni pulak x larat~~lalala..*my hubby is a good cook, rmi yg x tau..* :)


Skrg ni my hubby pulak yg byk buat keje kat umah ni..Advantage juga sebab jadual dia agak flexible.Tp berat gak master ni..dari A sampai Z kna teliti. Agaknya klu sy x jadi PTD ni, maybe sy pn ikut jejak langkah dia kot :) Rezeki masing-masing..



Harap2 semua lancar for him n he will finish his master program successfully..



Speaking of work, i'll be in Tanjung Malim for a week in November..Untuk menuntut ilmu..Hu.. Saya dh cuba yang terbaik..Mungkin ada hikmah disebaliknya..

Skrg ni Giant kat depan umah dah buka..Senangla sikit nk pg beli barang dapur..Makin meriah duk cni..Td try pg jgk, okla..ada Secret Recipe.. subway yg baru nak buka..Biasala, baru2 buka ni, ada promo yg best2.. Ramai sgt orang td, semua 'kiasu' termasukla saya..hehe..



p/s- Go,Go Ayuku & Azuan!!
p.p.s - She..sowi sgt2 sebab very2 busy lately..x sempat nk jumpe..

 

20 October 2010

Sharing my days with u..

Setakat ni i have to say the month of October is the most busiest month EVER- thus that explain the lack of updates and nuffnang blog competiton and ads that i'd tried..Lets see..

I had a workshop that we had to prepare from first to finish. Kind of my first big break in my job. Thank God it went smoothly though I had to learn a lot more to improve myself. And having great friends helped as well :)

I had to go back quite late from time to time to prepare the workshop. And I was kinda tired; so mostly my hubby cooks for me :) how's that? mcm x aci ke? haha..terharu sangat2...

Also there are a lot of wedding invites during this month..regarding the date 10/10 and 20/10. Really2 happy for them..

See u :)

14 October 2010

Introducing our new family member...

OK..lama dah x update blog ni..been very2 busy lately. This is just a short post pasal the newest addition for our family...

Besides of having new kittens lately...(1 orange + 1 black)
*pictures will be updated later*

we were also having-------------------------------------->

Alhamdulillah..   
Ada gak rezeki kami nak beli kereta..Semoga rezeki kami terus murah :)

02 October 2010

Tuan Rumah yang Bertuan

Today is a Saturday..a very2 nice day to go out and shop :) Dah plan nak jalan2 kat Puchong *chuci-chuci mata only*..but there was a sudden change of plans..and here i am..shopping online jelah..tp dah kena pujuk dengan sambal sotong and goreng pisang..cairla pulak

I just want to share my experience on my ex tuan rumah here in Putrajaya..not the one we're living now, but the the one I was staying with my friends before this..

The day I arrived and registered in Putrajaya, I was really2 worried on the house factor. Nk duk mana kat cni. Mula2 nak duk kat P11, but at that area there were no shops and transportation mode is quite limited..so nasib baik gakla Kak der (jasamu dikenang der) tlg carikan umah di P9..kira okla..

Cari n mencari..sy pn sukala kat 1 umah tu..nampak selesa. N it was..Although I only stayed there basically Monday-Friday (Hjg minggu balik T'ganu)..n harga mahal deposit pn mahal..tp selesa..okla kan..

The thing is; bila I nak pindah to our house now, lain pulak dah ceritanya...
*Deposit xleh dapat balik---------> selagi xde orang baru yang masuk bayar deposit tu..
Ape cite, hr tu kata deposit  kalau keluar je dpt balik. Bukan I x bayar tiap2 bulan..bayar and on time lagik. Hak kita tuh.

*Deposit maybe kna burn sebab x cari orang gantikn saya duk sana..
Saya x kaya tp sy amat mementingkan keselesaan..x smua mcm saya..klu sebulan kna bayar RMx00 untuk sebuah bilik bankrap gak la..payah gak nak cari ganti..Tp yg ni saya sgt2 kasihan dgn ex house8 saya tu..dorg smua sgt2 la baik..tp klu sy tanya byk2 nanti dorg yang kna..FYI, duit deposit tu boleh dapat sebuah handphone standard gakla..bkn sy x try cari org, tp sy akui harganya sgt2 tinggi. ada yg kata x logik pun. tp sebab sy pertama kali perhijrah ke sini..byk perlu belajar..n klu sy cr org lain n dapat, andaikata dia menjadi senasib dengan sy--------> hurm.

Pengajaran yang sy belajar daripada kisah ini:
*Buat agreement secara BERTULIS dengan tuan rumah.
Bukan nak over, tp dari benda2 kecil cmnila kita kna belajar kn...sebelum jd lebih besar n parah..

Xpela..mgkn bukan rezeki saya...
Tp sampai sekarang saya masih tidak mampu mempengaruhi diri untuk menghalalkan duit tersebut..
Actually klu tuan rumah tu cakap baik2 n awal2 dulu ms sy wat agreement VOKAL xpela jugak..
Hurm..

Biarlah masa yang menentukan.

29 September 2010

I got the Vaseline Invites!!

x sangka pd my 1st trial untuk try promo for nuffnang ni...sesaja je try..tetiba....

dapat pulak email from nuffnang **


*excited* :) sebab selama ni x penah menang kan..

tp ms dapat  email tuh, nk balik kampung n blum buat keputusan..so..last Monday**


Dh ter 'revoke' pulak. xde rezeki nak pg tgk yuna nampaknya. tp xpela, leh cuba lg.. :)





04 September 2010

Are You Moist Enough?

Ni sticky post until 2hb October 2010..So..for new updates, plz scroll down yek :)

Are you moist enuff???

As a hardworking wife and daughter, balancing my time had always been a top priority. It doesn’t matter if i was at work or at home, i tried to take care of myself to the fullest. However, one thing for sure - i could never get the perfect recipe of the perfect skin- eat healthily, balanced diet, sleep at least 8 hours a day, drink 8 glasses per day, exercise at least 3 times a week..and the list goes on..

Some people think that wearing a veil (tudung) is a really good way to cover up the flaws on your skin. That is WAY too wrong. You can only be comfortable with yourself if you have confidence. As a women, i must admit that being attractive is one of the most important thing in our lives - if u don’t believe me, just see how many cosmetics that are selling like hotcakes today; and how much women pay over them each time.

So although i’m wearing a veil, i feel that having a perfect skin is also important. The skin shines with the owner. Skin is the first thing that other people realize when we communicate (our face). And it is also the first thing that our loved ones feels (during salam or when we hold hands). Now, who says that being a veil wearing woman, having a perfect skin wasn’t important? Infact, i’m sure many will agree with me that it is the most important thing of all, as first impression is everything.

Looking at the question, i’m not moist enough. No. nope. We often put our skincare, especially the face first. Spending hundreds on them. But how about the rest of the body?

Surely, Vaseline, as the expert skincare brand launches the Amazing Skin Campaign to remind us on the importance to maintain your amazing skin. So,let ur skin to shine and just simply kiss your dry skin bye-bye.

Its not too late to change; correction: its never to late to change.

With four types of range, surely everyone can pick the one which suites their needs, right??

The best part: it cheaper than your make-up :)

Must start to use now so we can be awarded for "The Most Vibrant Skin" yeah...

Let your dreams come true...with Vaseline :)


02 September 2010

Selamat Hari Malaysia


Starting this year, the 16th of September is officially declared a national holiday for Malaysia. On this day, named the 2nd most important date for the country after 31 of August, marked the date of birth of our beloved country with Sabah and Sarawak, thus named Malaysia, after the likes of Tanah Melayu and Malaya. Personally, i agree that we highlight this day, all to portray the importance of being a Malaysian and being together as one.

Currently highlighted in the media today were several racist cases, from Namawee to a teacher in Johor. As we can see, mostly who did this were the young ones - whom did not suffer the war with the Japanese, and how hard it was to obtain this independence. Learning History in school is not enough. To think how these type of people take an important issue for granted is really2 sad and frustrating. Thus, fire can't be tamed with fire. Hopefully, all of us can think carefully and logically, plus shows some values for our country.

Our independence is really precious. Lets guard it wisely.

01 September 2010

Raya sampai suda...


Dikesempatan ini, saya & suami ingin mengucapkan

Selamat Hari Raya
&
Maaf Zahir Batin

kepada semua kenalan, sahabat, pembaca blog yang bg byk komen mengimprove diri ini..
Semoga hepi2 selalu disamping keluarga tersayang;
Drive safely semua..
Jgn main mercun :)

Salam sayang drp: Ayu & Azuan

22 August 2010

Semasa Ramadan

Well, oleh kerana my hubby dah start sambung belajar..
So dah start kna wt assignment, proposal..
Maknanya kna start stay-up malam.
Bila sebut stay up ni ingat time masa blaja dulu,
especially in UMT :)
Alhamdulillah, kira berkesan jugakla cara blaja tu kn..
Tp bila tgk hubby wat keje tu terdetik jgk rasa rindu, hm..
bukan rindu ape, rindu nak wt research..

Dah pindah hampir 2 bulan ni, baru dh rasa settle down
Tgh plan jgk ada apa2 persiapan raya ni
harap2 adala bonus :)

Bulan2 Ramadan ni hjg minggu jela dapat masak...
minggu lepas buat nasi ayam
smlm buat nasi lemak..
n hari ni buat special sikit sempena birthday abg..
Nasi beriani :)
nasib baik rasa ok..sebab mencabar jgk bulan puasa..
So xleh rasa makanan
Ada yang kata boleh, letak pd lidah je
Tp sy cm x yakin..
tp stkt ni okla :)

skrg ni masih tercari-cari baju raya yang ok..
alkisahnya baju raya dh tempah dah awal hr tu
tp jadi x molek pulak..
kat cni blum ada tailor pilihan lg..
klu sesiapa ada info pasal tailor yg best di KL plz inform..
Saya mau bagi keuntungan besar pd cik tailor tersebut :)
Harga baju kurung di Putrajaya- upah jahit; RM 50 sepasang..huhu
*mahal* tp klu elok, xpela kn..

12 August 2010

Ramadan..

Tahun ni tahun ke-2 saya meraikan Ramadan sebagai seorang isteri..Tp tahun ni lain sikit sebab saya dh mula bekerja..jadi mmg tak sempat nak masak and confirm beli tiap2 hari. Nak buat cmne kn. Mmg x sempat..Waktu Ramadan ni jugakla gerai2 jual kuih n makanan tumbuh dgn banyaknya..rezeki bulan puasa. Lgpn mungkin rmi gak mcm sy...*x sempat nak masak* huhu..punyala ramai tiap2 petang...Setekat ni semua sedap2 belaka..yela, before this ada juga kes org berniaga bazar Ramadan tp jual makanan yg dh x ok~Dekat dgn umah ni pun ada je jualan..bleh tahan sedapnya..tp rindu jugak dgn bazar Dataran Shahbandar..huhu...

On sahur pun..kami jarang-jarang sahur..biasa ambil makanan yang ringan2 je..kadang2 x bgn pn..Encik hubby pn x cerewet...

Kalau bazar kat Putrajaya tu, masakan tiap2 negeri ada. Asam pedas Melaka, Lemak cili api negeri sembilan, nasi kerabu, otak2 kempas..tp sadly, laksa Johor xdela pulak..dulu penah beli skali kat KL tp x brape sedap..so kepada peniaga..jualla laksa johor, nescaya saya akan datang ke tempat kamoo...
Klu masa Ramadan ini yg paling top biasa orang beli ayam golek, murtabak, ikan bakar..cm jadi adatla katakan..tp klu kna gaya mmg sedap..salah satu advantage klu pg bazar kat Putrajaya ni, mudah nak nampak menteri..ramai rajin turun..td pn ada PM kita tgk2 bazar..1 Malaysia gk bazar tu, meriah :)

Hujung minggu barula saya berkesempatan nak masak..semalam, teringin pulak rasa nak makan nasi ayam n kuih onde-onde..alkisahnya, pg bazar n tgk dia jual kuih onde2 tu 6- rm1..saiz= cm guli..x berbaloi kn..huhu..

So, masakla nasi ayam tu..kira gamble jgkla sebab bulan puasa kn..x boleh nak rasa..nk kata taraf memasak pn sangat2 low :) tp alhamdulillah, rasa smua ok..n habis..hepi sangat2..

Sekarang kalau pg mana2 semua dh pasang lagu raya..huhu..cm awal lagi je..

p/s- rasa x sabar nak pasang lampu lap lip kat umah baru :)




06 August 2010

Bila...

Masa kecik2 dulu..orang slalu tanya:

-bila nak mula tumbuh gigi...

-bila nak mula jalan...

-bila nak hafal ABC..

-bila nak reti baca...

-bila nk mula sekolah..


Dah skolah pulak org tanya:

- bila nak dapat no 1...

- bila nak dapat semua A ...

- bila nak habis...


Dah kat Universiti org nak tahu:

- Bila nak start keje...

- Bila nak sambung belajar..

- Bila nak couple..

- Bila nak ada duit sendiri..

- Bila nak dapat 4 flat..

- Bila nak grad..

- Bila nak kahwin...


Masa dah keje:

- Bila nak beli kereta...

- Bila nak naik pangkat..

- Bila nak ada gaji..

- Bila nak ada bonus..

- Bila nak belanja makan..

- Bila nak join shopping~



Masa dah kahwin pulak:

- Bila nak ada anak..

- Bila nak tukar kereta..

- Bila nak beli rumah..Align Center


- Bila...

Kesimpulannya:
Hidup penuh dengan persoalan n tekanan
tee-hee (*_*)

Ulangtahun...ketika Allah memilihmu untukku..

The month of August is a very2 special month for me...

1. My birthday
2. My hubby's birthday

and in this month also happened to be the most meaningful day of our lives..

Terbaca pula di facebook sajak yang best nih..rasa sesuai je sempena ulangtahun perkahwinan kita yang bakal tiba...

Ketika Allah Memilihmu Untukku..


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)

"Semoga cinta kita kekal sehingga ke syurga"


01 August 2010

Aku masih di sini untuk setia..

Menghitung hari

Sayang

Ku menghitung hari
Dengan debaran di hati
Saat-saat berjauhan teramat menyiksakan

Sayang
Sejak engkau pergi
Waktu seakan terhenti
Dalam rindu kubisikan lagi namamu

Belum pernah ku alami keresahan yang begini
Siang malam ku bagaikan tiada berbeza
Dalam hatiku bertanya apa kau jua gelisah
Menghitung hari untuk segera kembali

Sayang dalam perpisahan
Terlalu banyak godaan
Demi kejujuran ini
Tidak kuhiraukan

Sayang bila kesunyian
Ku diburu kebimbangan
Apakah aku berdosa merasa curiga

26 July 2010

Rezeki


Realiti kehidupan kita bagaikan roda...sekejap di atas , sekejap di bawah..that is why kalau nak buat jahat pada orang lain..dengki pada orang lain..fikir dulu betul2. tidak mustahil benda tu akan terkena kita juga kn..Tp sampai hatila for the people yang wt cmni kn..

Benda yang ditakuti tu berlaku lagi..Benar bila orang kata, klu belum rezeki kita, maka berusaha macam mana pun, tetap bukan milik kita. Sesungguhnya semua yang berlaku ada hikmahnya..Fokus pada kerjaya yang masih merangkak. Fokus pada rumah yang perlukan perhatian lebih untuk dikemas ketika ini. Fokus pada suami yang setia menunggu dan tidak putus2 memberikan sokongan dan harapan..

Sebagai manusia yang lemah, sedikit rahmat dan rezeki yang ditarik olehNYA mampu melemahkan kita. Padahal makan minum cukup, pakaian cukup, semua lengkap. Semua di sekeliling kita merupakan rezeki yang telah dikurnia olehnya. Cuma mungkin kita x sedar..

Sesungguhnya aku tidak pernah menyesal dengan jalan yang kupilih ini. Ku redha ia telah ditakdirkan untukku, dan sebagai hamba NYA, aku harus redha. Namun keberanian masih belum kukuh di dalah hatiku, lebih-lebih lagi hanya sedetik bisa merubah segalanya.

Hanya masa yang menentukan.

p/s - DIA lebih tahu....

20 July 2010

Twilight: eclipse review


Now, i must admit that i'm one the twilight devotees who had patiently waited for this movie to be released in cinemas. and finding time to catch it is also a TALL order..Finally, the wait is over and last week, my hubby agreed to accompany me to see this movie (surprising really, especially because he did not like cinemas)..and he even bought the tickets..so..
................
............
......
...
..
.

After watching the movie, i must say that it is kinda disappointing for me..huhu..of course i did not expect it follow the book directly.but for me, the movie is so messy and moves very2 fast!! i mean, it looked like the characters haven't had enough time even to breath..

There are some scenes which did not follow the book which I think its quite unnecessary coz the book is good enough..
+the scene in the school cafeteria when Alice saw her vision---> booring conversation topics
+the scene where Bella broke her hand from punching Jacob.
+the scene where Jacob bring Bella along to his 'wolf' family. in the book, Bella was asleep before it ends..hehe..
+before the fight, Jacob heard that Bella wants to marry Edward. NOT in the book. I think its not necessary as well. save it for breaking dawn..
+many more. x larat nak ulas~

Fav scene: During the storm and Bella was freezing, Jacob wanted to hug Bella and keep her warm..saying to Edward "I'm hotter than you" tee--hee.. :)

p/s-waiting for harry potter's final movie :)

13 July 2010

together again..

At last my hubby and I are together again..and i hope there are no more PJJs ever again. So this means i'll start to cook again as usual, but honestly, maybe not that often due to my tiring schedule. I'll try my best though. Both of us will try to be orang KL as they say..as we have to endure the traffic in mornings and evenings..Send me to work then UPM..

I must say i haven't settle down yet in our new home. Two stories high, haha..it takes time for us to put things together and also the long cleaning process. I must say we both did not have enuff time cleaning and put things away. With me working and him going to and fro Putrajaya- Kuala Terengganu at the end of the week, its hard to settle down just as yet. I must admit that i'm still scared to stay alone..hehe (its normal at first)..

as for our house moving experience..

I cannot say it was a bad moment, although now i'm missing Terengganu like crazy (beaches and all that)..but everything was in order. My in laws packed lunch for all of us and our scouts (tee-hee) and i must say that the lorry workers (we hired a lorry, note: a lorry is enough, for now) are amazing and really hardworking. I felt that they really drive safely, good at time management and took care of our things well (oh, si kucing..)

Speaking of Si kucing, I had a really shocking experience with him during our pindah rumah. When we arrived in KL that night, and our van driver (I don't like him) stop for awhile at the gas station. My hubby checked our things in the lorry as we stopped together. He told me that everything was fine..well..but he did not tell me that si kucing was missing..

I only noticed when we arrived at our house and while he carried the cats cage..I must admit that I went really2 panic..but we found the cat was still up in the lorry. All this was because the cats cage were not fasten well..

Although I said before that I did not really mind anything happen to our pets, i mean, we already took every precaution..it hits me hard during that time..in my head i could only imagine that he jumped from the lorry and got hit by a car, especially on highways..i'll be more careful after this..anyway, after we transfered him to his old cage (wonder why he loves it so much), in no time he settled down..end of problem :)

pictures will be uploaded later :)

*pictures
Rumah lama ms kat ganu..ni kwsn ruang tamu

ni kawasan akuarium kat ganu..smua dh kemas..

Bilik tdo utama..