04 August 2012

I'm Back




Rasanya lama benar x tulis ape2 dalam blog nih...maybe skrg masa sesuai untuk mengemas n lap balik blog ni.. :)

13 November 2011

Last Day...


Today is my last day of my maternity leave..how time flies so fast..my 3 months holiday period are over. already. To tell u the truth, i am feeling very sad as i had to leave my beautiful baby girl in Taska now..but then again, *ibu kena keje nak beli mainan Auni* alasan I still miss her so much after out 2 weeks trial, sending her to taska everyday to train her. Kejap je, but then, i still miss her *sigh*..

We had already bought our car seat for her as my husband or me can fetch her if one of us is unavailable. As sometimes I had meetings until 7pm++, I'd say a car seat is a must. You won't catch me driving while holding her. ada gak yang buat gitu, i find it really dangerous especially on a manual car and driving here. Car seat is not compulsory in Malaysia yet right now. Well, here are some pictures..hope everything goes well...

ni dia..brand murah2 je..sweet cherry..nk brand ferrari x cukup pitih~
testing testing...bolehlah..
bolehlah...sampai tertido :)



07 November 2011

Suntikan Optional Bayi


Akhir bulan lepas, kami dah bawa Auni suntik untuk 2 bulan di Klinik Kerajaan Seri Kembangan..kena bawa 2 kali sebab kami x tau yang klinik kerajaan suntik pagi je..yang 1st tu kami bawa dia lewat sikit, nurse kata x boleh suntik lewat sebab takut demam..so kami pun pegi esoknya agak awal juga..Alhamdilillah, semua ok. Tapi seawal-awal kami pun ada yang lagi awal..cmne ye nak dapatkan no 2001 tu ye, hehe :) Kali ni misi cek semua ok..Masa tunggu pun tak banyak karenah..siap tegur2 lagi bayi2 yang kat sebelah dia..peramah kot anak ibu ni :)

Masa ni x tau lagi nk kena inject, hehe..
Buku rekod kesihatan
Masa suntik pun Auni dah x nangis cm dulu dah..nangis sikit je..pas suntik amik ubat demam..Alhamdulillah sebab Auni x demam..sebab kemungkinan untuk demam bagi bayi yang disuntik 2, 3 dgn 5 bulan amat tinggi. Lahir, berat dia 3.35kg..masa sebulan haritu, berat dia 4.5kg..2 bulan ni dah 5.5kg :)

Bulan 11 ni start kami bawa Auni untuk duk taska..masa 1st day tu risau sangat, takut dia x boleh adapt ke..nangis ke..tp semua ok..Ibunya ni pun kena adapt gak sebab 1st time Auni xde depan mata..huhu.. Untuk taska ni kami dah bincang n lawat sebelum Auni lahir lagi..saya xnak ambil yang dekat tempat keje sebab saya masih xde kereta sendiri nak kesana kemari, kalau ada pape kena harapkan orang lain gak..cm x sesuai..so kami decide ambil dekat dengan rumah dan hatchery abah dia jd kalau ada pape one of us boleh pergi segera..

Ada 2,3 tempat jugak kami pergi..fikir nak hantar pengasuh jugak..tp kat pengasuh biasanya tidur buai..risau jugak sebab xnak biasakan dia tdo buai n kes jatuh buai pun banyak..n jgk cmpur2 budak besar n kecik..Taska pulak takut dorg jaga baby banyak sangat..so in the end, kami pilih 1 taska ni.setakat ni ok..nanti saya akan cerita lebih lanjut pasal tu :)

Last week kami bawa Auni pergi suntik untuk yang optional punya suntikan kat Poliklinik Annur Putra Permai sini..mmg biasa ke sana sejak mula2 pindah lagi..Kalau ikut jadual suntik optional, 2 bulan ni boleh start untuk suntikan Pneumococcal dan Rotavirus (yg ni orally)..So kami decide untuk suntik Pneumococcal dulu..1 by 1 la kiranya. Kat Poliklinik ni ada promo 3+1..kira free 1 suntikan Pneumococcal masa Auni setahun nanti..Cmnila jadual suntik wajib dan optional..boleh amik kat klinik swasta..tp better pegi paed..

Pas survey harga Suntikan Pneumococcal ni mmg agak mahal, antara RM190-300 gak kat KL ni..belum campur kos jumpa doktor lg..Kat Poliklinik Annur PP ni RM250 bagi 1 suntikan..kira okla..mmg mahal tp bila fikir kesihatan anak, tu lebih penting..Duit boleh dicari..Suntikan ni digalakkan untuk bayi dan kanak-kanak yang stay kat pusat jagaan, taska, etc sebab dorg selalu bergaul..klu yang jaga sendiri, maybe kurang sikit..

Mula-mula kami pun xtahu menahu langsung pasal suntikan optional ni..tp pas bersalin kat Annur Bangi hari tu, barula tahu..dan benda ni pun dah dipromo skrg ni..yg poster Naz, Sheahnee dengan anak dorg yg cute tu..Suntikan ni boleh elakkan meningitis,Bakteremia, pneumonia, dan jangkitan telinga. Apepun, yang penting kita dah usaha :)

More information for us to read

20 October 2011

Cerita Pendek: Di Salon Rambut


So my baby pun dah masuk 2 bulan, saya amik keputusan nak potong rambut yang dah macam singa ni..Tinggal mengaum je. Potong sikit je pun, sebab ada baby ni nak urus rambut panjang pun tak brape ada masa. Hubby pun izinkan. Jadi, saya pun proceedla pegi saloon perempuan. Biasa pergi yang Saloon ni dekat dengan rumah.. Ada seorang perempuan cina yang selalu potong..Masa saya pegi tu, ada sorg customer lain yang dia attend.. dye rambut dgn buat layer. So saya pun duk la potong rambut...

Auntie Saloon: Mau potong rambut ape?
Me : Potong pendek sikit, biasa2 saja..
Auntie Saloon: Biasa2 je? xnk buat rebonding ke?
Me: Xpela auntie. Lain kali saje.
Customer sebelah: eh, xkan nk potong biasa2 saja?
Auntie Saloon: Oh..customer ini hanya duduk rumah masak jaga laki and anak saja..xpayah lawa2 rambut..
Me: !?!?!?!?!?!?!?!?!? * dengan harapan dapat harga murah*

Pulak Dah..... :)


18 October 2011

Cukur Jambul Kelantan Style


Untuk anak yang first ni, saya memilih untuk berpantang di Kelantan..kat umah mak mentua saya. Jadi pantang dengan adat2 semua ikut budaya Kelantan. So ikut adat Kelantan, biasa kat sana buat majlis cukur jambul within masa dalam pantang (40 days) dan majlis ni kena dilangsungkan pada hari Jumaat. So majlis untuk Auni ni kami amik keputusan buat pada 16 September hari tu. 

Agak berbeza juga dengan budaya Johor..kalau kat Johor, biasanya family sana buat cukur jambul x semestinya masa dalam pantang..kadang-kadang my family dah 4,5 bulan baby baru wat majlis cukur jambul tu. Masa cukur jambul kat Johor biasanya dimulakan dengan marhaban..masa selawat tu baru dicukur jambul. Dengan biasanya ibu baby tu terlibat sekali dalam majlis tu. Bezanya dengan Kelantan, sebab buat masih dalam pantang, jadi saya xla terlibat sangat. Kat Kelantan buat majlis ni pagi..kat Johor malam pun boleh.. 

ha..tu bezanya selatan dengan pantai timur, tapi masih 1 Malaysia :)

Ni sikit gambar dari majlis cukur jambul Auni..

Risau Auni nangis masa ni..Ibu duk bilik..

Auni baring depan Tok Imam

Sesi gunting rambut bermula..sambil selawat..

1st round..Anak Tok Imam bawak Auni pusing...

Then abah dia punya turn...

2nd round, abah dia bawak pusing..

3rd round..

dh habis..sesi baca doa..

then makan..menu: nasi kerabu :)
Overall, semua ok..ada gak yang potong 'spot' yang wat Auni ada blind spot skit kat rambut dia..hehe :)