31 December 2010

The Ups & Downs of 2010

Alas, I think it is appropriate to discuss on the happenings of 2010..and the coming of 2011. How time flies. Kejap je rasa..


Ups:

1. This year I had the chance to form an amazing friendship with new people in UDM and also along my job. Also had the opportunity to work again with Dr Senawi and get to know his lovely wife, although for a short while. Their advice had given me the strength to move on. I got the opportunity to work with students and still keep in touch with them.

2. Dapat rezeki of getting a job in the Government sector. In fact, dapat 2 jobs. Siapa kata dah kahwin xde rezeki kerja kan. I got the offer to be a Pegawai Tadbir and Diplomatik dan Tutor Uitm. All this time I only wanted a job at UDM as to be close to him. But maybe my rezeki ada di tempat lain. After discussing with Dr Senawi, friends and hubby, I decided to choose PTD. Actually, working different jobs with your hubby is not all bad. Can learn more, and can talk more as we can share each other experience.

3. Furnished the house and getting a new car. Alhamdulillah.

4. Still in love with him, forever and always~

5. New addition to the family next year, Insya Allah. Really appreciate the support from friends and hubby.

Downs:

1. Have to PJJ with him for a while. We take turns to go Putrajaya-Terengganu everyweek. Tiring and costly, but it is all worth it.

2. Haven't learn to cook and communicate in the kitchen especially with family. What to say, i'm the solo-lone-ranger in the kitchen.

3.Have to plan our economy really strict this year as living in KL is more expensive than in Terengganu.

4. Still haven't understand land law fully-boo hoo..still learning how to write a paper..

So, overall, it doesn't seem to be a bad year after all, does it?

24 December 2010

Cats

So..cute!!!
Si Kucing kena pakai cmni..tapi untuk musim hujan je...

23 December 2010

Bersawang di Hati..

Bulan last dalam tahun 2010. Minggu depan je dah tahun baru..Buat yang belum lagi tercapai azam tahun 2010..masih ada 1 minggu lagi. for me, well..next entry kot baru ulas.

Minggu lepas dah dapat surat lantikan tetap..sangat2 bersyukur. at least adalah lebih harapan nak berkhidmat dalam 34 tahun lagi, kalau panjang umur. n lebih mudah nak beli kereta. Bila dah dapat tetap, kena uruskan pulak pengesahan-pengesahan yang berkaitan. Yang tu kena urus sendiri. Tapi takes time sebab kena pergi interview tapisan halus dulu. Nak beli rumah memang belum bolehla kot kalau nak guna loan kerajaan..maybe dalam 4-5 tahun lagi baru boleh. Tapi x salah nak start survey property dari sekarang (e.g. rumah, tanah). yang pastinya harga xkan turun..

Rumah Idaman? Pengsan nak kemas nih..
Bulan 12 juga menandakan waktu snow(nk jugak) ataupun lebih tepat dikenali sebagai musim hujan.Balik keje hujan x kisah sangat, tp kalau pagi pegi keje hujan..alahai..ngantuk je rasa. sejuk n sedap kalau sambung tido..hehe..hari tu balik Kelantan memang hujan non-stopla..Putrajaya pun boleh tahan jugak. Sebut pasal Kelantan, mmg hari tu kami balik Kelantan..lama dah saya x balik. Kebetulan cuti pun masih banyak lagi, jadi amiklah kesempatan untuk balik sana. Halnya bermula bila kami amik keputusan untuk balik naik bas berbanding kereta..Kalau kira-kira pun agak jimat kos sebab kami pun berdua je, lainla beramai-ramai kan..Dulu masa saya study kat Terengganu, saya selalu naik bas transnasional balik JB. Best sebab boleh tukar tiket. tapi dulu cajnya cuma 20sen, 30 sen. Skrg dah berpuluh-puluh ringgit. Tapi biasanya saya x kisah sebab ia masih lagi murah daripada beli tiket baru kan...Mesti dorg dah sedar yang caj tukar tiket pun bleh wat untung...

Alkisahnya kami pilih bas trans balik Kelantan sebab masa beli tiket tu, cuti saya lum approve lagik. Just in case la so pape boleh tukar. Awal la jugak kami beli tu.Tapi masa hari kejadian (masa pegi) katanya sistem ada problem so tergabung 2 bas. Seat dah diambil. Oh-saya-paling-tak-suka-camnih. Sistem-oh-sistem. Masa balik lagila hampeh. No seat xde langsung dalam bas. Katanya sistem jugak. X taulah masalah sistem cmne cik oi. Nasibla boleh jugak naik bas tu, bayangkan kalau xde no seat n dia x bagi naik bas. Patah hati tul la. Semua bayar sama je. N saya x kisah pun naik skyview walaupun mmg ianya lebih sempit. Paling sempit la kot. Bas lambat tu standardla. Tapi kalau xde seat, hati mau terbakar..

Tiada seat bernombor 11A dan B dalam bas tersebut. Mungkin skyview jenis lain ada kot. Xpun ada tingkat atas lagi satu yang saya tak sedari.
 Naik turun 2,3 kali bas adalah 2 seat kosong yang selama ni separuh kosong dek kerana kedudukan posing keadaan penumpang yang tidur. Tapi 2-2 nya sebelah lelaki. Asalnya salah satu tujuan saya beli tiket awal adalah utk nak duk sebelah kekasih halal saya. Kalau boleh x maula duk sebelah org lain. Perempuan xpe lagi. Lelaki tu yg cm berat sikit..sebab saya dah biasa naik bas masa study n PJJ dulu. Semua dah rasa. Biawak, buaya, etc. Lagi-lagi kalau naik skyview.Yang setingkat ok lagi. Seat dia seat kanak-kanak je kan. Kalaulah sebelah tu lelaki yang besar sikit, bolehla try kecik-kecikkan badan anda itu. Kalau nak try besarkan badan pun boleh jugak. Tp yelah, bukan salah penumpang pun kan kalau bab saiz2 nih.Dia hanya akan jadi masalah kalau org sebelah anda tu suka menyandar. Menyandar kat kerusi xpe. Tapi kalau menyandar kat anda tuh..parah gakla. Orang cmni kalaulah perempuan, saya ok je. Kalau lelaki, saya lebih rela duduk di tangga..

Cerewet ke saya naik bas sebenarnya, hehe. Mungkin sebab dah selalu sangat naik kot. Ada jugak pengalaman saya penumpang sebelah saya tu nigau masa tidur dalam bas. Nasib baik bukan nigau cekik org :) Kalau yang jenis biawak tu, kalau dah start merapu tu memang saya dh tak layan dah.Tapi dalam hati berdoa maunya cepat sampai...

Tula kan..macam-macam jenis orang ada. Tapi setakat ni yang paling truk mestilah yang kes xde nombor seat langsung tu. Tapi memang bas tu, xde isu tukar bas ke ape. Apa yang penting, kami selamat sampai ke destinasi..
Bulan 12 ni pun banyak jugak kerja kahwin..Minggu ni ada course8 hubby kawen kat Johor..Bulan 1 n tahun baru cina pun banyak jugak. Tahniah pada kawan-kawan semua.. :)

p/s- masih belum ada kalender 2011. Takut tua kah aku?jeng3..


10 December 2010

MAHA 2010


MAHA 2010 habis dengan jayanya last week. Mula-mula plan nak go at least 2 times, tapi last2 minute ada notis kena pergi seminar di Terengganu..So balik je seminar--------------> proceed to MAHA. Ada chance pergi sekali je, tapi berazam nak pagi semua. Penat mmg penat tapi puas hati nak juga pegi sini...Maklumlah 1st time dapat pegi..Lagi pun ini acara Dwi Tahunan. Masa tahun 2008--------> I masih terkontang kanting lagik...

One thing that I noticed kat MAHA is the price of some products are very2 expensive. Probably sebab sewa tapak pun mahal..Tp sayangnya banyak produk tempatan..kalau mahal sangat cmne nak cuba..ye dak?

Semalam kat paper kata puluh-puluh juta jugakla pengunjung MAHA kali nih..well, trust me. Memang ramai. Tp sebagai rakyat yang berhemah (chewah), sama-samala kita beratur n bertimbang rasa tunggu giliran untuk naik trem and naik bas...*ada gak yang wat2 x reti2 beratur and buat2 x nampak line pulak then selit ala2 dorg tu The Invisible Family. kesian orang2 yang beratur dengan patuh kat sana*

*Kalaulah MAHA buat 2 minggu pun ok juga. Lehla tgk lbh banyak kali kot ;)
*Ada jugak cadangan nak cas tiket masuk untuk MAHA. yang ni ada pro n cons.
pro---- servis lebih baik
cons--- beban kewangan
pro----lebih banyak trem n bas
cons--- kurang beli barang

Well, kna tgu 2012 pulak then...

p/s- banyak orkid lawa2 yg dijual. Nak beli rasanya belum bersedia untuk menerima tanggungjawab menjaga orkid tersebut. Masa sangat cemburu.huhu.

  
Tiket parking MAHA..RM3 sekali masuk
Shopping sket

07 December 2010

Sorry For Not Knowing....

Selamat Tahun Baru Everyone...

Selepas kita semua ber-MAHA minggu lepas..baru saya perasan one thing yang saya terlepas di Putrajaya...


Argh...cmnela xtau ni..padahal kat Putrajaya je pun..huhuhu...

Kuciwa sgt.....

Ada sesape lain yg x tau ke...huhuhu...

04 December 2010

Back Home Again

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Disember..last month of the year. Tahun depan je dah new year 2011. Makes me feel old already..Sesungguhnya sesuatu yg amat menggembirakan tahun ni bila saya dapat keje. Asal plan nak jadi suri rumah je..Tapi rezeki x kn ditolak kn. Kata sesetengah orang dah kahwin ni susah dapat keje. Tapi lain pulak bagi saya.Tawaran pulak banyak tetapi terpaksa ditolak..Rezeki kahwin mungkin :)

Bulan November pun menjadi sejarah dalam sepanjang kerjaya saya ni, sebab 2 minggu je saya kat rumah. Minggu lain semua outstation untuk kursus;seminar. One in Terengganu; one in Perak. Best, and dapat banyak ilmu n kenalan baru. Penat pn penat juga. Biasala. Tp pegawai baru mmg kna belajar banyak benda...Klu x, habis kna pijak kat ofis..Neves juga masa pg Terengganu hr tu sebab tgh musim hujan, end of the year kn. Kalaula ditakdirkan banjir, payah gak nk balik rumah. Tp ternyata ramalan kaji cuaca tu silap or sekadar ramalan. Belum lagi gelombang kedua. Syukur sangat2...

Awal bulan 12 ni, budak2 SPM n STPM tengah busy exam and my bro is one of them. Masa 1st paper, I made a surprise n send him some cupcakes with Good Luck wishes in a box. Adik saya x penah lg dapat hadiah cmtu..Masa mula2 x tahu nak bagi ape...bila dah ada idea on cupcakes; tgk di area JB banyak yang xde delivery..yg ada pun agak mahal..hantar sms x reply..then saya try jgkla cari yg dekat2 area rumah...

Saya jumpa seorang yang buat cupcake kat area rumah saya juga..nak kata dekat sgt tu xla..saya mesej dia trus reply..so i decided to order with her. Ni lah hasilnya:

Adik saya lelaki; konon tough so sy xnak hiasan bunga *hehe*  

Good Luck Ramizan

Ni kira 1st time I ordered with her and saya sgt2 berpuas hati. Saya sms bertanya n dia reply siap call lagi. Every email yg saya send dia reply. And she really2 asked me what I want. Nk ubah apa2 pun bagitau. Free delivery (coz 1 area, tp agak jauh juga). N bila dia dah hantar, she will call. Kira okla. Tanya my brother dia pun kata sedap..Kira okla kan. But looking at her website, dia lbh famous for her cheesecake. Maybe i'll try that someday :) Here's her link.

Bulan 12 ni banyak tempat SALE..sale akhir tahun & for krismas la kn. Kalaula minta list apa yang saya nak beli mmg xkn habis la kn.Tee-Hee..Tp baru dengar semalam yang minyak n gula harga naik. X efek our family that much but if ramai family member n adik beradik..sure terasa punya..mmg org kata kurangkan gula dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman, but seriously, orang nak beli ke kalau makanan yang "kureng" and x sedap? Hm...Neway, Mari Membeli Belah~