13 November 2011

Last Day...


Today is my last day of my maternity leave..how time flies so fast..my 3 months holiday period are over. already. To tell u the truth, i am feeling very sad as i had to leave my beautiful baby girl in Taska now..but then again, *ibu kena keje nak beli mainan Auni* alasan I still miss her so much after out 2 weeks trial, sending her to taska everyday to train her. Kejap je, but then, i still miss her *sigh*..

We had already bought our car seat for her as my husband or me can fetch her if one of us is unavailable. As sometimes I had meetings until 7pm++, I'd say a car seat is a must. You won't catch me driving while holding her. ada gak yang buat gitu, i find it really dangerous especially on a manual car and driving here. Car seat is not compulsory in Malaysia yet right now. Well, here are some pictures..hope everything goes well...

ni dia..brand murah2 je..sweet cherry..nk brand ferrari x cukup pitih~
testing testing...bolehlah..
bolehlah...sampai tertido :)



07 November 2011

Suntikan Optional Bayi


Akhir bulan lepas, kami dah bawa Auni suntik untuk 2 bulan di Klinik Kerajaan Seri Kembangan..kena bawa 2 kali sebab kami x tau yang klinik kerajaan suntik pagi je..yang 1st tu kami bawa dia lewat sikit, nurse kata x boleh suntik lewat sebab takut demam..so kami pun pegi esoknya agak awal juga..Alhamdilillah, semua ok. Tapi seawal-awal kami pun ada yang lagi awal..cmne ye nak dapatkan no 2001 tu ye, hehe :) Kali ni misi cek semua ok..Masa tunggu pun tak banyak karenah..siap tegur2 lagi bayi2 yang kat sebelah dia..peramah kot anak ibu ni :)

Masa ni x tau lagi nk kena inject, hehe..
Buku rekod kesihatan
Masa suntik pun Auni dah x nangis cm dulu dah..nangis sikit je..pas suntik amik ubat demam..Alhamdulillah sebab Auni x demam..sebab kemungkinan untuk demam bagi bayi yang disuntik 2, 3 dgn 5 bulan amat tinggi. Lahir, berat dia 3.35kg..masa sebulan haritu, berat dia 4.5kg..2 bulan ni dah 5.5kg :)

Bulan 11 ni start kami bawa Auni untuk duk taska..masa 1st day tu risau sangat, takut dia x boleh adapt ke..nangis ke..tp semua ok..Ibunya ni pun kena adapt gak sebab 1st time Auni xde depan mata..huhu.. Untuk taska ni kami dah bincang n lawat sebelum Auni lahir lagi..saya xnak ambil yang dekat tempat keje sebab saya masih xde kereta sendiri nak kesana kemari, kalau ada pape kena harapkan orang lain gak..cm x sesuai..so kami decide ambil dekat dengan rumah dan hatchery abah dia jd kalau ada pape one of us boleh pergi segera..

Ada 2,3 tempat jugak kami pergi..fikir nak hantar pengasuh jugak..tp kat pengasuh biasanya tidur buai..risau jugak sebab xnak biasakan dia tdo buai n kes jatuh buai pun banyak..n jgk cmpur2 budak besar n kecik..Taska pulak takut dorg jaga baby banyak sangat..so in the end, kami pilih 1 taska ni.setakat ni ok..nanti saya akan cerita lebih lanjut pasal tu :)

Last week kami bawa Auni pergi suntik untuk yang optional punya suntikan kat Poliklinik Annur Putra Permai sini..mmg biasa ke sana sejak mula2 pindah lagi..Kalau ikut jadual suntik optional, 2 bulan ni boleh start untuk suntikan Pneumococcal dan Rotavirus (yg ni orally)..So kami decide untuk suntik Pneumococcal dulu..1 by 1 la kiranya. Kat Poliklinik ni ada promo 3+1..kira free 1 suntikan Pneumococcal masa Auni setahun nanti..Cmnila jadual suntik wajib dan optional..boleh amik kat klinik swasta..tp better pegi paed..

Pas survey harga Suntikan Pneumococcal ni mmg agak mahal, antara RM190-300 gak kat KL ni..belum campur kos jumpa doktor lg..Kat Poliklinik Annur PP ni RM250 bagi 1 suntikan..kira okla..mmg mahal tp bila fikir kesihatan anak, tu lebih penting..Duit boleh dicari..Suntikan ni digalakkan untuk bayi dan kanak-kanak yang stay kat pusat jagaan, taska, etc sebab dorg selalu bergaul..klu yang jaga sendiri, maybe kurang sikit..

Mula-mula kami pun xtahu menahu langsung pasal suntikan optional ni..tp pas bersalin kat Annur Bangi hari tu, barula tahu..dan benda ni pun dah dipromo skrg ni..yg poster Naz, Sheahnee dengan anak dorg yg cute tu..Suntikan ni boleh elakkan meningitis,Bakteremia, pneumonia, dan jangkitan telinga. Apepun, yang penting kita dah usaha :)

More information for us to read

20 October 2011

Cerita Pendek: Di Salon Rambut


So my baby pun dah masuk 2 bulan, saya amik keputusan nak potong rambut yang dah macam singa ni..Tinggal mengaum je. Potong sikit je pun, sebab ada baby ni nak urus rambut panjang pun tak brape ada masa. Hubby pun izinkan. Jadi, saya pun proceedla pegi saloon perempuan. Biasa pergi yang Saloon ni dekat dengan rumah.. Ada seorang perempuan cina yang selalu potong..Masa saya pegi tu, ada sorg customer lain yang dia attend.. dye rambut dgn buat layer. So saya pun duk la potong rambut...

Auntie Saloon: Mau potong rambut ape?
Me : Potong pendek sikit, biasa2 saja..
Auntie Saloon: Biasa2 je? xnk buat rebonding ke?
Me: Xpela auntie. Lain kali saje.
Customer sebelah: eh, xkan nk potong biasa2 saja?
Auntie Saloon: Oh..customer ini hanya duduk rumah masak jaga laki and anak saja..xpayah lawa2 rambut..
Me: !?!?!?!?!?!?!?!?!? * dengan harapan dapat harga murah*

Pulak Dah..... :)


18 October 2011

Cukur Jambul Kelantan Style


Untuk anak yang first ni, saya memilih untuk berpantang di Kelantan..kat umah mak mentua saya. Jadi pantang dengan adat2 semua ikut budaya Kelantan. So ikut adat Kelantan, biasa kat sana buat majlis cukur jambul within masa dalam pantang (40 days) dan majlis ni kena dilangsungkan pada hari Jumaat. So majlis untuk Auni ni kami amik keputusan buat pada 16 September hari tu. 

Agak berbeza juga dengan budaya Johor..kalau kat Johor, biasanya family sana buat cukur jambul x semestinya masa dalam pantang..kadang-kadang my family dah 4,5 bulan baby baru wat majlis cukur jambul tu. Masa cukur jambul kat Johor biasanya dimulakan dengan marhaban..masa selawat tu baru dicukur jambul. Dengan biasanya ibu baby tu terlibat sekali dalam majlis tu. Bezanya dengan Kelantan, sebab buat masih dalam pantang, jadi saya xla terlibat sangat. Kat Kelantan buat majlis ni pagi..kat Johor malam pun boleh.. 

ha..tu bezanya selatan dengan pantai timur, tapi masih 1 Malaysia :)

Ni sikit gambar dari majlis cukur jambul Auni..

Risau Auni nangis masa ni..Ibu duk bilik..

Auni baring depan Tok Imam

Sesi gunting rambut bermula..sambil selawat..

1st round..Anak Tok Imam bawak Auni pusing...

Then abah dia punya turn...

2nd round, abah dia bawak pusing..

3rd round..

dh habis..sesi baca doa..

then makan..menu: nasi kerabu :)
Overall, semua ok..ada gak yang potong 'spot' yang wat Auni ada blind spot skit kat rambut dia..hehe :)

14 October 2011

Pengalaman Baby Kena Suntik..


Honestly untuk first time mother yang blur ni, nk bawak baby pergi injection adalah sesuatu yang payah gakla..especially kat KK..bukan nak kata ape, kena tunggu agak lama sikit..ada baby kecik ni bukan mudah nk tunggu lama2..mudah bosan..penat..dh penat, meragam lak jadinya..

Untuk suntikan 1st month hari tu, saya buat kat KK Kuala Krai sebab masih dalam pantang..Nurse yang datang umah check baby pun dari sana..Walaupun bersalin kat swasta, ingat nk ambil suntikan kat KK, cuma yang optional je amik kat swasta, tapi tgk layanan jugakla. Nurse2 yang datang rumah check pun ada yang ok, ada yang mak ai garangnya. Layan cm kita student jek..lalala..Tapi rasa lebih baik kalau mereka tanya dengan baik..jadi kita pun jawab dengan baik..kn senang gitu..Paling tak bestnya, ada seorang tu layan Auni wt my baby terkejut sangat n nangis sangat kuat ok..geram tengok..Ilmu dengan pengalaman mak2 kita kenala seiring kan..xlehla sebab ada ilmu ingatkan diri tu dh pandai..

Tapi ms pg suntik 1st month kat KK tu, kira okla..nurse peramah, dan mungkin rezeki kami hari tu, kami tak payah tunggu lama..kejap je, x sampai 1 jam dah settle..Alhamdulillah. Yang lucunya, nurse tu boleh terkejut bila buka pampers my baby..sebab dia ingatkan my baby ni boy..hehe..Yang suntik pun mesra sangat..n layan my baby dengan ok..yelah, dh biasa kan..dah suntik biasalah baby nangis..tapi kejap je..Mak mentua pun ikut sama so xla kalut sangat :)

Untuk 2nd month ni, kena buat kat KK Sri Kembangan lak..ingat nk minta wat kat Putrajaya tapi dia kata xboleh..klu buat kat Putrajaya mudah bila dah mula keje nanti..semua dekat. Tapi dh tak boleh kan, nak buat cmne..Harap2 okla nanti sebab ada bad experience dulu masa mula2 buka buku merah kat sana..hopefully semua okla. Cuma saya tak tahan kalau ada yang kasar dengan baby je..x sanggup tengok..






09 October 2011

9.10.11


Perasan x hari ni tarikh best..Ala2 berturutan gitu :)
Take Care All...



06 October 2011

Auni Nur Batrisya


Sebenarnya nama tu pilihan gabungan me dan hubby. Banyak gak buku nama-nama Islam kami beli and baca..sampai pening jadinya..hehe..Kami memang ada siapkan gabungan untuk baby girl dan juga baby boy..sebab mula-mula scan, baby malu-malu nak tunjuk jantina. Tapi lepas buat 3D 4D dan confirm girl, kami pun fokus pada girl je..tapi siapkan la jugak nama untuk boy takut2 ada element surprise tetiba.. 

Nama Auni tu pilihan saya sebenarnya..Auni tu bermaksud lemah lembut, ketenangan dan ketetapanku..Hubby pulak pilih nama Batrisya..Batrisya pulak maksud dia cerdik dan pintar. Mula-mula nak letakla nama cam biasa..Nur kat depan nama tu..then hubby request nak letak Nur kat tengah..macam nama dia. Jadila Auni Nur Batrisya.. *Jadi mungkin yang pasni ada nama Nur (perempuan)/Noor (lelaki) kat tengah gak kot. jauhnya pikir deh*

Tapi barang-barang Auni xbanyak pulak yang kami beli warna pink. Masa check-up sebulan kat KKIA, nurse tu ingat Auni ni baby boy..hua2..sb masa pantang hari tu, tengok warna-warna universal jela *beli warna selamat*. Lepas pantang ni..ape lagi. Ada la jugak beli baju baru *melantak sebenarnya, lost control kat Manjaku Bangi hari tu..*

So..ginila rupa auni sekarang..baju pink hari-hari..hehe..

sedap dia tido..

04 October 2011

Welcome Back


Setelah berbulan-bulan saya took the time off from writing in this blog..sebab pembawakan maybe.. Alhamdulillah, saya dah selamat melahirkan seorang puteri pada 22 Ogos 2011, bulan Ramadan hari tu. Ada mood balik nk tulis blog nih. Tapi mungkin x sekerap dulu. Saya pun dh habis pantang hari tu kat Kelantan..memang tanamkan dalam diri nak slimkan kembali badan..so ikutlah siri pantang yang agak strict.. Tapi hasilnya memang puas hatila..hehe :)

Auni yang comel..hehe..

Kejap je rasa dah bulan Oct nih..sebulan je lagi nak naik keje. Macam x ready sebab xnak tinggalkan auni. Jadual masa cuti ni memangla x boleh kata apa..ikut jadual babyla kiranya. Banyak juga kena belajar, letih tu mestila kan. Tapi setakat ni bolehla handle lagi.  

Auni yang x suka pakai topi..

Sejak dua menjak ni ramai kawan-kawan yang tunang n naik pelamin..kira musim la ni. Tapi kami memang xleh datangla kan. Insya Allah, bila Auni dah besar sikit nanti, xde masalahla kan...

Nanti pas ni saya akan cite jadual baby kami ni..kira she's the bos la kan now....

Pengalaman Bersalin? nanti bila saya ready kot..sebab memang xkan lupa punya.. :)



26 January 2011

Tired out


Dah minggu terakhir Januari 2011. Dalam sejarah blog mungkin ni lah bulan yang paling sikit sy update blog.
Letih sgt2..
Malas pun ye jugak.

Dah nak habis 1st trimester.
Hari tu scan, Alhamdulillah semua ok.
Baby dah ada heartbeat..
Tapi of course la hati still risau..
But knala fikir positif kan..

Masa pregnant ni asyik mimpi buruk je..
Harap2 semuanya mainan tido.
Kurang bestla bila terbayang-bayang tu.
Tp bila try cari kat internet, katanya tu symptom normal..

Rasanya saya tak tergolong dalam kategori yang x mengalami morning sickness nih..
Teruk gakla kena.
Sekarang ni pun belum leh masak lagi
Nasi pun xleh masuk tp paksa gak masuk sikit..
Biasa beli je, or hubby masak..
Biasa balik keje mesti kena tido
Malam pun tido lagi
Tp rasa cm tdo x penah cukup :)

Buku Merah pun dh wt dah..
Have to do it la kn
Nak tunggu nya tula yang letih..
Tp layanan mmg ok stkt nih.
Ada KK br kat Presint 3
Lehla terjah pasni kot.

Okla, doakan semua ok ye :)

04 January 2011

Jadi Pemalas

Tak tahu kenapa skrg ni sy rasa sgt2 malas...

Malas bangun pagi...Tido banyak mana pun masih x cukup..
Bila tengah hari.. ngantuk pun menjelma..
Buka mata pun cam x larat je..
Bila petang balik keje..tido..
Malam pun..tdo jugakla..

Skrg ni dh jarang sangat masak..
Kadang-kadang dah plan nak masak apa..last2 tertido..
So biasa beli tapau jela masa petang2..
Kesian juga dengan hubby, huhu..
Pg pasar pn dia yang kena pegi..

Normal la kot, kn??