02 October 2010

Tuan Rumah yang Bertuan

Today is a Saturday..a very2 nice day to go out and shop :) Dah plan nak jalan2 kat Puchong *chuci-chuci mata only*..but there was a sudden change of plans..and here i am..shopping online jelah..tp dah kena pujuk dengan sambal sotong and goreng pisang..cairla pulak

I just want to share my experience on my ex tuan rumah here in Putrajaya..not the one we're living now, but the the one I was staying with my friends before this..

The day I arrived and registered in Putrajaya, I was really2 worried on the house factor. Nk duk mana kat cni. Mula2 nak duk kat P11, but at that area there were no shops and transportation mode is quite limited..so nasib baik gakla Kak der (jasamu dikenang der) tlg carikan umah di P9..kira okla..

Cari n mencari..sy pn sukala kat 1 umah tu..nampak selesa. N it was..Although I only stayed there basically Monday-Friday (Hjg minggu balik T'ganu)..n harga mahal deposit pn mahal..tp selesa..okla kan..

The thing is; bila I nak pindah to our house now, lain pulak dah ceritanya...
*Deposit xleh dapat balik---------> selagi xde orang baru yang masuk bayar deposit tu..
Ape cite, hr tu kata deposit  kalau keluar je dpt balik. Bukan I x bayar tiap2 bulan..bayar and on time lagik. Hak kita tuh.

*Deposit maybe kna burn sebab x cari orang gantikn saya duk sana..
Saya x kaya tp sy amat mementingkan keselesaan..x smua mcm saya..klu sebulan kna bayar RMx00 untuk sebuah bilik bankrap gak la..payah gak nak cari ganti..Tp yg ni saya sgt2 kasihan dgn ex house8 saya tu..dorg smua sgt2 la baik..tp klu sy tanya byk2 nanti dorg yang kna..FYI, duit deposit tu boleh dapat sebuah handphone standard gakla..bkn sy x try cari org, tp sy akui harganya sgt2 tinggi. ada yg kata x logik pun. tp sebab sy pertama kali perhijrah ke sini..byk perlu belajar..n klu sy cr org lain n dapat, andaikata dia menjadi senasib dengan sy--------> hurm.

Pengajaran yang sy belajar daripada kisah ini:
*Buat agreement secara BERTULIS dengan tuan rumah.
Bukan nak over, tp dari benda2 kecil cmnila kita kna belajar kn...sebelum jd lebih besar n parah..

Xpela..mgkn bukan rezeki saya...
Tp sampai sekarang saya masih tidak mampu mempengaruhi diri untuk menghalalkan duit tersebut..
Actually klu tuan rumah tu cakap baik2 n awal2 dulu ms sy wat agreement VOKAL xpela jugak..
Hurm..

Biarlah masa yang menentukan.

No comments:

Post a Comment