07 November 2011

Suntikan Optional Bayi


Akhir bulan lepas, kami dah bawa Auni suntik untuk 2 bulan di Klinik Kerajaan Seri Kembangan..kena bawa 2 kali sebab kami x tau yang klinik kerajaan suntik pagi je..yang 1st tu kami bawa dia lewat sikit, nurse kata x boleh suntik lewat sebab takut demam..so kami pun pegi esoknya agak awal juga..Alhamdilillah, semua ok. Tapi seawal-awal kami pun ada yang lagi awal..cmne ye nak dapatkan no 2001 tu ye, hehe :) Kali ni misi cek semua ok..Masa tunggu pun tak banyak karenah..siap tegur2 lagi bayi2 yang kat sebelah dia..peramah kot anak ibu ni :)

Masa ni x tau lagi nk kena inject, hehe..
Buku rekod kesihatan
Masa suntik pun Auni dah x nangis cm dulu dah..nangis sikit je..pas suntik amik ubat demam..Alhamdulillah sebab Auni x demam..sebab kemungkinan untuk demam bagi bayi yang disuntik 2, 3 dgn 5 bulan amat tinggi. Lahir, berat dia 3.35kg..masa sebulan haritu, berat dia 4.5kg..2 bulan ni dah 5.5kg :)

Bulan 11 ni start kami bawa Auni untuk duk taska..masa 1st day tu risau sangat, takut dia x boleh adapt ke..nangis ke..tp semua ok..Ibunya ni pun kena adapt gak sebab 1st time Auni xde depan mata..huhu.. Untuk taska ni kami dah bincang n lawat sebelum Auni lahir lagi..saya xnak ambil yang dekat tempat keje sebab saya masih xde kereta sendiri nak kesana kemari, kalau ada pape kena harapkan orang lain gak..cm x sesuai..so kami decide ambil dekat dengan rumah dan hatchery abah dia jd kalau ada pape one of us boleh pergi segera..

Ada 2,3 tempat jugak kami pergi..fikir nak hantar pengasuh jugak..tp kat pengasuh biasanya tidur buai..risau jugak sebab xnak biasakan dia tdo buai n kes jatuh buai pun banyak..n jgk cmpur2 budak besar n kecik..Taska pulak takut dorg jaga baby banyak sangat..so in the end, kami pilih 1 taska ni.setakat ni ok..nanti saya akan cerita lebih lanjut pasal tu :)

Last week kami bawa Auni pergi suntik untuk yang optional punya suntikan kat Poliklinik Annur Putra Permai sini..mmg biasa ke sana sejak mula2 pindah lagi..Kalau ikut jadual suntik optional, 2 bulan ni boleh start untuk suntikan Pneumococcal dan Rotavirus (yg ni orally)..So kami decide untuk suntik Pneumococcal dulu..1 by 1 la kiranya. Kat Poliklinik ni ada promo 3+1..kira free 1 suntikan Pneumococcal masa Auni setahun nanti..Cmnila jadual suntik wajib dan optional..boleh amik kat klinik swasta..tp better pegi paed..

Pas survey harga Suntikan Pneumococcal ni mmg agak mahal, antara RM190-300 gak kat KL ni..belum campur kos jumpa doktor lg..Kat Poliklinik Annur PP ni RM250 bagi 1 suntikan..kira okla..mmg mahal tp bila fikir kesihatan anak, tu lebih penting..Duit boleh dicari..Suntikan ni digalakkan untuk bayi dan kanak-kanak yang stay kat pusat jagaan, taska, etc sebab dorg selalu bergaul..klu yang jaga sendiri, maybe kurang sikit..

Mula-mula kami pun xtahu menahu langsung pasal suntikan optional ni..tp pas bersalin kat Annur Bangi hari tu, barula tahu..dan benda ni pun dah dipromo skrg ni..yg poster Naz, Sheahnee dengan anak dorg yg cute tu..Suntikan ni boleh elakkan meningitis,Bakteremia, pneumonia, dan jangkitan telinga. Apepun, yang penting kita dah usaha :)

More information for us to read

No comments:

Post a Comment