18 October 2011

Cukur Jambul Kelantan Style


Untuk anak yang first ni, saya memilih untuk berpantang di Kelantan..kat umah mak mentua saya. Jadi pantang dengan adat2 semua ikut budaya Kelantan. So ikut adat Kelantan, biasa kat sana buat majlis cukur jambul within masa dalam pantang (40 days) dan majlis ni kena dilangsungkan pada hari Jumaat. So majlis untuk Auni ni kami amik keputusan buat pada 16 September hari tu. 

Agak berbeza juga dengan budaya Johor..kalau kat Johor, biasanya family sana buat cukur jambul x semestinya masa dalam pantang..kadang-kadang my family dah 4,5 bulan baby baru wat majlis cukur jambul tu. Masa cukur jambul kat Johor biasanya dimulakan dengan marhaban..masa selawat tu baru dicukur jambul. Dengan biasanya ibu baby tu terlibat sekali dalam majlis tu. Bezanya dengan Kelantan, sebab buat masih dalam pantang, jadi saya xla terlibat sangat. Kat Kelantan buat majlis ni pagi..kat Johor malam pun boleh.. 

ha..tu bezanya selatan dengan pantai timur, tapi masih 1 Malaysia :)

Ni sikit gambar dari majlis cukur jambul Auni..

Risau Auni nangis masa ni..Ibu duk bilik..

Auni baring depan Tok Imam

Sesi gunting rambut bermula..sambil selawat..

1st round..Anak Tok Imam bawak Auni pusing...

Then abah dia punya turn...

2nd round, abah dia bawak pusing..

3rd round..

dh habis..sesi baca doa..

then makan..menu: nasi kerabu :)
Overall, semua ok..ada gak yang potong 'spot' yang wat Auni ada blind spot skit kat rambut dia..hehe :)

No comments:

Post a Comment